A=B. L’educació com a eina per reduir les desigualtats

ACOEC és una entitat del sector de l’acció social situada en el barri de Benimaclet, integrada en les accions comunitàries de la zona i mantenint un contacte en xarxa associatiu amb diverses entitats de la ciutat i amb recursos públics. Es compta amb l’espai del local situat al Carrer Utiel 13 de Benimaclet, al costat de la plaça per a dur a terme les activitats programades.

En passen aquest programa, que pot ser és del vostre interés.

El present programa és una iniciativa dirigida a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social amb la finalitat de promoure i donar suport al seu desenvolupament d’una manera integral. Es pretén facilitar la millora de la situació de les xiquetes i xiquets i de les seues famílies, així com, desenvolupar les competències bàsiques i el compromís que ha de permetre’ls assumir amb autonomia el procés de millora.

La situació de pobresa que afecta la població destinatària del programa sol estar associada a un conjunt de necessitats socioeducatives que van més enllà de les problemàtiques purament acadèmiques. Les condicions d’entorn, salut, organització familiar, xarxa social, història educativa…influeixen directament sobre els processos d’aprenentatge i l’escolarització, de manera que les xiquetes i xiquets que viuen en contextos vulnerables tenen major dificultat en l’etapa d’escolarització. Cal tindre en compte que l’escola no sempre té la sensibilitat i flexibilitat necessària davant aquestes realitats socials i personals. El que sol
succeir és que ens trobem amb un sistema educatiu rígid, el qual no se sol adaptar a les necessitats de l’alumnat, sinó que ha de ser el propi alumnat el que s’adapte al sistema educatiu; això pot resultar molt complex quan existeix gran diferència entre la cultura acadèmica i la cultura de les famílies, quan existeixen dificultats derivades de l’idioma o quan el xiquet o la xiqueta no compta amb els recursos i suport acadèmic procedent de la família. Observem que el fracàs escolar, que moltes vegades deriva de la situació d’exclusió familiar, també és un factor important d’exclusió per a la infància.

El programa busca reduir les desigualtats que existeixen en el compliment del Dret a l’Educació. Com hem assenyalat anteriorment si aconseguim reduir aquestes desigualtats i que les famílies que viuen una realitat de pobresa tinguen les mateixes oportunitats d’accés a una educació de qualitat, repercutirà en el futur de les i els xiquets, doncs en rebre una educació de qualitat i adaptada, en la mesura que siga possible, a les característiques de cada xiqueta i xiquet, repercutirà en majors i millors oportunitats en el món laboral. També veiem que un bon nivell educatiu en les i els xiquets és decisiu per a disminuir la desigualtat i la pobresa en les pròximes generacions, ja que es veu reduïda la bretxa salarial. També és evident que una família amb un major capital cultural influeix positivament en els assoliments educatius i acadèmics de la s següents generacion

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s