25 anys de línia en valencià al Pare Català: una victòria de Benimaclet

La Universitat Lliure de Benimaclet convoca per al dijous 5 de febrer a les 19:30, a la seu del Centre Instructiu Musical de Benimaclet (El Musical), la taula redona “25 anys de línia en valencià al Pare Català: una victòria de Benimaclet”.

L’augment espectacular de població a les dècades anteriors va impulsar que a Benimaclet es concedira, fa ara 35 anys, la formació d’una nova escola, la qual es va ubicar a les Cinc Fonts, a prop de la via del trenet i a continuació del “Cottolengo del Padre Alegre”, quasi al bell mig de l’horta a aquell moment i ocupant unes terres que havien sigut propietat del rector de la parròquia de l’Assumpció Francisco Catalá, mort just a les acaballes del segle XIX i cedides per a la finalitat educativa pel rector Sebastian Zaragoza. Deu anys després, ara fa 25, l’escola “Pare Català”, nom que va rebre en honor de l’antic rector, va aconseguir la instauració de la línia educativa en valencià, el que va marcar la senya d’identitat de l’escola, Després va arribar la segona línia i, des del passat curs, la tercera. I la Universitat Lliure de Benimaclet no pot deixar passar aquest esdeveniment, per moltes raons, però sobre tot perquè l’existència d’educació en la nostra llengua a l’escola “Pare Català” ha determinat un entorn social distintiu i identitari al seu voltant i perquè res d’allò breument assenyalat a les línies precedents ha estat atorgat pels successius governants, sinó aconseguit pel poble de Benimaclet amb sacrificis, pressions, protestes i mobilitzacions de molta gent que encara manté viva la flama de Joan Baptista Basset i Ramos al llarg dels segles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s