Observatori de problemes socials de Benimaclet

Des de l’Associació Veïnal de Benimaclet, i concretament des de la seua Comissió de Benestar Social i Salut, s’està treballant per a crear “L’OBSERVATORI DE PROBLEMES SOCIALS EN BENIMACLET”.                                                                                      T’animem a llegir aquest primer document elaborat per aquesta Comissió i t’animem a col.laborar i participar en aquest important i necessari projecte. 

                                                                                                                                                                   OBSERVATORI DE PROBLEMES SOCIALS

Antonio Pérez (Coordinador de la Comissió de Benestar Social i Salut)

El nivell de civilització, la qualitat de vida, fins i tot la fortalesa democràtica d’una comunitat, es poden mesurar per la sensibilitat que hi mostre davant les necessitats i problemes dels seus membres més vulnerables, persones que no disposen de recursos suficients per tal de poder satisfer unes o fer front als altres.  De problemes i necessitats en tenim de tota mena, i és responsabilitat de la societat en el seu conjunt vetllar per a que eixes persones no queden desemparades cas que no puguen recórrer a l’ajuda de familiars o amics. Estem parlant de qüestions que en certa mesura són competència de les diverses administracions públiques, en particular dels seus serveis socials; però l’Administració Pública no pot —i tal volta tampoc no deu— fer-ho tot.

És el cas, per exemple, dels problemes derivats de l’envelliment de la població, com ara les situacions de dependència i solitud. L’Estat té l’obligació d’atendre les situacions de dependència més greus, però el problema de la solitud de vegades potser siga més fàcil d’abordar (i de manera més satisfactòria) tirant mà de veïns del barri voluntaris que no de treballadors assalariats. És per això que, sense pretendre envair el terreny propi de les diferents Administracions, però tot sabent que l’Estat no és omnipotent, entenem que una associació veïnal com la nostra pot contribuir a evitar —si més no a pal·liar— les situacions més greus mitjançant l’organització d’un Observatori de Problemes Socials; una idea que compta amb el suport de la Regidoria de Benestar Social del nostre Ajuntament.

Tot continuant amb l’exemple de l’envelliment, hom podria començar preguntant a l’Ajuntament què ha passat amb el Protocol de Vancouver, que sembla estar paralitzat. Es tracta d’un mètode de detecció de les necessitats de la gent gran com a primer pas per a engegar un seguit de mesures orientades a convertir València (d’acord amb el plantejament de l’Organització Mundial de la Salut) en una ciutat amigable amb les persones majors que promoga el seu envelliment actiu. Fet això, es tractaria de veure en quina mesura estan funcionant i són suficients els programes corresponents (ajuda a domicili, teleassistència, menjar a casa, centres de dia, residències) i si calen altres iniciatives, com ara mobilitzar-hi voluntariat, per a fer front a determinades situacions (companyia, ajuda per a desplaçaments, etcètera).

Endemés dels ja apuntats de solitud no desitjada i dependència, entre els problemes possibles a detectar estem pensant en els següents: escolarització infantil (en particular al Primer Cicle), assetjament escolar, analfabetisme funcional, població adulta amb baix nivell cultural, precarietat soci-econòmica (habitatge, desnonaments, pobresa), gentrificació, mobilitat, barreres arquitectòniques, discriminacions de tota mena, violència de gènere, gamberrisme, sorolls i ocupació abusiva de l’espai públic.

No cal dir que la perspectiva de gènere hi ha de ser tinguda sempre ben present, atès que molts d’aquests problemes afecten particularment les dones.

El que pretén la Comissió de Benestar Social i Salut de l’AV de Benimaclet amb aquest Observatori és: 1) detectar eixos i altres problemes amb què ens puguem trobar al més aviat possible, 2) informar-ne l’ens públic corresponent, i 3) Si s’escau, intervenir-hi fent servir els recursos de què puguem disposar.

La idea de l’Observatori s’ha beneficiat dels comentaris i suggeriments que ens hi han fet les i els professionals del Centre Municipal de Serveis Socials i els dos centres de Salut del barri. Aquest comunicat és el punt de partida d’una campanya de sensibilització que té com a primer objectiu reclutar persones solidàries disposades a ocupar voluntàriament una part del seu temps en la detecció i tractament d’aquests problemes. Qualsevol persona interessada a participar-hi pot posar-se en contacte amb nosaltres tot escrivint-nos a:

Avgda. Valladolid 42, baix, 46020 València

o bé a info@avvbenimaclet.es

Una vegada sapiguem amb quantes persones voluntàries hi comptem, aquesta Comissió es compromet a implicar el Centre Municipal de Serveis Socials en l’organització d’un dispositiu de formació del voluntariat que impedisca el malbaratament del seu esforç.

Benimaclet és un bon barri per a viure. Amb la teua col·laboració podem fer-lo encara més habitable. ANIMA’T! T’ESPEREM

Associació Veïnal de Benimaclet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s