Amb motiu del dia internacional de les famílies (15 de maig) l’escola ha treballat la darrera setmana la diversitat familiar. Aquesta iniciativa, fruit del treball de sinergia conjunta entre la direcció, claustre i l’AMPA, ha tingut molt bona rebuda a l’escola per part de tota la comunitat educativa. A continuació t’expliquem els motius i les activitats realitzades.
La família és el millor context de criança per al desenvolupament de xiquetes i xiquets. Una família és una unió de persones que comparteixen un projecte de vida comuna, amb intenses relacions afectives i en la qual les persones adultes són responsables de la cura i educació de filles i fills.
Les famílies són diverses, però diversitat no és sinònim de desigualtat. Una composició o estructura concreta de la família, ni l’existència o no de llaços legals no són per ells mateixos garants d’un bon desenvolupament infantil, de la mateixa manera que no ho és l’afirmació contrària.
No obstant això, encara queden moltes coses per fer en l’àmbit de la família, perquè la Igualtat respecte a altres models familiars, no és encara real; perquè se segueixen produint situacions de clara discriminació per qüestions de composició familiar, orientació o estructura. I és per això, i tenint en compte que en l’àmbit de l’educació la diversitat familiar és una assignatura pendent, claustre i AMPA han unit les sinergies per oferir un seguit d’activitats al voltant d’aquest tema.
Els objectius han estat:
• Conéixer la diversitat familiar existent en la societat actual
• Dotar el conjunt de l’alumnat referents explícits sobre els diferents tipus de famílies possibles, de manera que assimilen que la seua família està dins de la normalitat
• Aprofundir en la diversitat afectiu-sexual i de gènere i la igualtat entre homes i dones
• Fomentar un diàleg obert i un debat enriquidor amb i entre l’alumnat, i dotar-los d’un moment en què lliurement puguen expressar dubtes, preguntes i opinar.
Amb aquest motiu, s’han realitzat diverses activitats a les aules:
– Tallers ‘Coneguem la diversitat familiar’, basat en una proposta que de la conselleria d’educació, al primer cicle i a infantil 5 anys
– Xarrades al tercer cicle del col·lectiu lambda sobre diversitat afectivo-sexual i identitat