Dos anys d’educació audiovisual

Hui en dia, xiquets i adolescents passen més hores davant una pantalla que davant un llibre o un disc. La comunicació audiovisual és clau en la seua relació amb el món que els envolta i al llarg de la vida els arribarà molta més informació per aquesta via que per qualsevol altra. 
És impossible ignorar el paper que els mitjans de comunicació, i especialment la televisió, poden desenvolupar dins l’educació i, sobretot, és impossible no veure el rol que té en el procés de formació dels xiquets i xiquetes.

La comissió d’audiovisuals de l’AMPA del Pare Català fomenta l’educació audiovisual de la mateixa manera que també s’ensenyen els altres llenguatges, com a llegir i escriure, les matemàtiques o la música. Aprendre a desxifrar i crear imatges de la mateixa manera que aprenen a desxifrar i crear paraules i frases. El nostre objectiu és facilitar-los un coneixement que els permeta desenvolupar una actitud crítica respecte els pensaments i valors que les imatges transmeten, que els ajude a interpretar-les i els done ferramentes per interpretar-los i poder ser més crítics davant possibles manipulacions.

L’Educació audiovisual i en comunicació dota els alumnes d’uns principis ètics i d’una capacitat reflexiva davant els mitjans de comunicació; forma aquests alumnes en els nous llenguatges i habilitats comunicatives i posseeix unes virtuts educatives de primer ordre: ajuda a desenvolupar la capacitat de treballar de forma estructurada i les habilitats expressives, visuals i espacials de l’alumnat.

Durant els dos darrers anys la comissió audiovisual ha desenvolupat un projecte de portar l’aprenentatge audiovisual a l’aula. Gràcies a la col·laboració de diverses mestres d’infantil i primària i al treball de pares i mares especialitzades, enguany hem realitzat nostres primeres produccions audiovisuals. Durant tot l’any s’han realitzat activitats prèvies, mostrant als alumnes què hi ha darrere del món de la imatge.

En els tallers, els xiquets participants han pogut aprendre a construir càmeres, conèixer els inicis dels pioners cinematogràfics, les històries primitives de les cavernes i sobretot, crear les seues pròpies històries. Especialment ressenyable ha estat la creació d’un curtmetratge pels mateixos alumnes de 2nB de primària mitjançant la tècnica de Stop Motion, en base a un guió, personatges, decorats i una realització creada per ells mateixos.

La comissió valora molt positivament el resultat d’aquests dos primers anys de treball i continua amb moltes ganes de seguir i ampliar els tallers, però també volem recordar que som pocs i necessitem ajuda perquè aquest projecte continue.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s