Escola de Pasqua

portada_web

Podeu descarregar-vos la inco completa en aquest enllaç

Formulari d’inscipció (també a aquest enllaç)

L’escola de pasqua que us proposem vol entendre els períodes de vacances o les activitats  extraescolars, no només com un problema d’organització familiar, sinó com una bona oportunitat per a plantejar espais d’educació on les xiquetes i xiquets puguen créixer i relacionar-se.

Des d’aquesta perspectiva, es pretén posar en valor l’escola com un territori per al joc, l’aprenentatge, la recerca i la convivència a partir d’una educació creativa, conscient, singularitzada i compartida en què la comunitat (“la tribu”) i el barri hi juguen un paper actiu.

Amb aquest leitmotiv, la proposta pedagògica que teniu entre mans es basa en la combinació de l’experiència en escoles de pasqua i d’estiu de CATXIRULO LAB (ubicada a Escuela Meme, un espai autogestionat del barri de Benimaclet), les entitats APEU  DE CARRER, TOTÓ. CINEMA ESCOLAR I TINERANT i MATEMÀTIQUES MANIPULATIVES (totes elles actives al barri) i comptant amb el treball d’un equip d’acompanyants amb experiència en educació (també vinculades al barri) i les famílies voluntàries de l’AMPA del CEIP Pare Català.

LES IDEES COM A EIX D’APRENENTATGE INDIVIDUAL I COL·LECTIU

LES IDEES són pensaments que emergixen de l’interès i el desig d’iniciar alguna cosa.

LES IDEES es compartixen, evolucionen i es transformen.

LES IDEES també són pensaments lligats a la manera de pensar o la forma que cadascú té de viure/veure el món.

LES IDEES són intangibles que estan abocats a prendre forma, activant multitud de processos vinculats a l’aprenentatge.

LES IDEES son la premissa que impulsa aquesta escola de pasqua.

Situar LES IDEES en el centre d’una acció pedagògica ens permet transitar dos àmbits que no necessàriament han d’estar separats de forma clara ni tan sols han d’estar ordenats d’una manera concreta.

Les idees en forma d’intangibles. El motor

Els desitjos, els interessos individuals, les necessitats, l’especulació, la creativitat, la intuïció, les emocions, la reflexió, etc.

Procesos i formes tangibles. Les ferramentes

El disseny, l’experiment, el joc, el banc de proves, els prototips, els plans, el debat, les derives, l’elaboració, la realització, etc.

ACTIVAR ESPAIS COM A LABORATORIS PER L’APRENENTATGE

La proposta pedagògica es basa en la definició d’espais que atenen a les singularitats de cada grup d’edat. Des dels espais es proposen activitats que, de forma gradual, respecten la lliure circulació en funció dels interessos i els ritmes de cada infant.

Es plantegen diferents tipus d’espais: Els ambients per fer créixer idees (Espais amb una funció específica, organitzats i acompanyats per l’equip educatiu i d’ús autogestionat per a xiquetes i xiquets -la biblioteca, l’estudi de disseny/dibuix i panell d’idees-); els laboratoris d’idees (Espais-taller dinamitzats per persones vinculades a un projecte o entitat del barri que proposen activitats, tant dirigides com lliures, per a desenvolupar petits projectes en disciplines específiques i des de la pràctica); i, òbviament, espais de joc lliure i altres destinats a les diverses dinàmiques i necessitats de l’escola (assemblees de grups, zones d’esmorzar i dinar, etc.)

El laboratori

El laboratori és un espai d’experimentació on es faciliten les ferramentes per a la realització de projectes (tant proposats per adults com sorgits d’iniciatives de la xicalla). Al laboratori fem créixer l’interés per diversos processos de coneixement i pràctica, alhora que es fan valdre les capacitats d’investigació i pràctica com a mètode d’aprenentatge. Per a l’escola de Pasqua comptarem amb tres laboratoris vinculats.

LABORATORI D’ARQUITECTURES MENUDES

Basat en processos lúdics i didàctics, es pretén despertar l’interés de les xiquetes i xiquets per l’arquitectura, permetent la comprensió dels diferents espais i alguns dels elements que la componen i motivant la seua imaginació i creativitat per dissenyar-la, representar-la i construir-la.

Un espai on xiquetes i xiquets desenvolupen les seues capacitats espacials mitjançant la interacció dels seus cossos amb les formes i les geometries construïdes. Alhora, experimentaran amb les qualitats, textures, formes i colors de diferents materials -la major part dels quals són reciclats- i les seues possibilitats de transformació.

LABORATORI D’EXPERIMENTACIÓ AUDIOVISUAL

Un espai singular, basat en ferramentes i llenguatges de l’àmbit audiovisual, en el qual l’art, el context, l’educació i la memòria s’unixen per a contar les històries. Un laboratori multisensorial per experimentar amb les imatges i sons. Experimentar jugant amb la imatge i el so per a construir relats i espais.

L’activitat del laboratori audiovisual proposa tant la transformació transitòria de l’espai (per mitjà de projectors, llums i filtres de color) com la construcció de petites peces àudio i/o visuals a partir de l’experiència amb els equips de registre i edició.

També hi haurà lloc per compartir petites seleccions audiovisuals de qualitat en petites sessions de visionat conscient.

LABORATORI DE MATEMÀTIQUES QUE ES TOQUEN

Un espai de matemàtiques totalment pràctic, és a dir, en el qual els conceptes es tracten a partir la manipulació d’elements. Alguns d’aquests elements seran construïts per a l’ocasió o in-situ, treballant així des de la creativitat, la construcció, el dibuix.

Un espai per a experimentar i a apropar-nos a la matemàtica d’una manera més natural i així ajudar-nos a comprendre-la, cosa que poques vegades s’aconseguix. Es tracta de promoure el pensament logicomatemàtic i totes les seues àrees: aritmètica, geometria, lògica, perspectiva, memòria, resolució de problemes… tot jugant.

L’EQUIP

L’AMPA ha reunit per l’ocasió, un equip de persones vinculades a projectes i entitats arrelades al barri i amb molta experiència, tant en cada una de les disciplines protagonistes com en el seu vessant pedagògic.

Coordinació pedagògica

Lluc Mayol Palouzié.

Màster en arts visuals i educació (UB) i amb una extensa trajectòria  professional en el camp del disseny i gestió de projectes culturals i pedagògics. Actualment impulsa el projecte Catxirulo Lab que s’activa des d’Escuela Meme i que ha rebut recentment el reconeixement per la seua tasca pedagògica per part de l’Ajuntament de València.

Coordinació acompanyants:

Gisela Calatayud

Membre d’Escuela Meme i mestra titulada amb una àmplia experiència tant en centres d’educació pública com en espais d’educació i criança alternativa.

Laboratoris:

Teresa Mata Ferrer

Impulsora, junt a Miriam Ortuño, de Totó. Cinema escolar itinerant. Un projecte programat dins de la Xarxa de Ciutats Educadores a la qual València pertany i que té la finalitat de crear una experiència conjunta basada en la col•laboració de persones i col•lectius. El rodatge de cinema té una doble funció, d’una banda, contribuïx a millorar l’alfabetització audiovisual dels més joves i, d’altra banda, aconseguix una major cohesió social en involucrar en la producció a nens de diferents col·legis públics, així com a veïns, familiars i amics del barri.

Anna Escrig

Arquitecta i educadora, membre del col•lectiu Apeu de carrer. Aquest és un col•lectiu que ha fet del vessant pedagògic i social l’eix de la seua pràctica professional com a arquitectes i urbanistes. Amb projectes com “Arquitectures menudes” han demostrat el potencial pedagògic de posar en mans de xiquetes i xiquetes la definició, disseny i construcció d’espais per a ser habitats i transitats.

Sandra Mendoza i Oriol Saz

Sandra Mendoza i Oriol Saz son impulsors dels tallers Matematiques manipulatives. Amb 6 anys d’experiència, Sandra és apassionada de les matemàtiques i Oriol llicenciat en física. Els dos ajuden a la xicalla a apropar-se a les matemàtiques desde els sentits.

S’embarquem en la defensa de la matemàtica com allo filosófic i real, que ens envolta i ens convida a pensar i crear. Amb la creença que el coneixement esta viu i s’apren amb les mans.

A més de les citades, es completarà l’equip amb altres persones amb experiència en educació i ja vinculades al CEIP Pare Català, ja siga en l’àmbit del menjador o en extraescolars.

TARIFES

OPCIÓ 1: Sense menjador

De 7:45 a 14:00

  •  4 DIES (3, 4, 5 i 6 d’abril): 48 €
  •  5 DIES (29 de març, 3, 4, 5 i 6 d’abril): 60 €
  •  1 dia solt: 13 €

OPCIÓ 2: Amb tupper de casa

De 7:45 a 15:30

  •  4 DIES (3, 4, 5 i 6 d’abril): 56 €
  •  5 DIES (29 de març, 3, 4, 5 i 6 d’abril): 70 €
  •  1 dia solt: 15 €

OPCIÓ 3: Amb menjador

De 7:45 a 15:30

  •  4 DIES (3, 4, 5 i 6 d’abril): 68 €
  •  5 DIES (29 de març, 3, 4, 5 i 6 d’abril): 85 €
  •  1 dia solt: 18 €
  • L’entrada a l’escola és oberta des les 7:45 a les 9:15

i l’eixida:

SENSE MENJADOR: 13:30 a 14:00;

AMB MENJADOR: 14:00 a 15:30

– Cada xiqueta o xiquet portarà l’esmorzar de casa però a més a l’escola hi haurà fruita a disposició de tothom.

– Cada germà o germana tindrà un 20% de descompte.

Les famílies acollides al Fons Comunitari Escolar han de consultar les condicions especials a la comissió del Fons (fons.parecatala@gmail.com).

FUNCIONAMENT

Les activitats estaran adaptades a tres
comunitats de xiquetes i xiquets:

Xicotetes: de 3 a 6 anys

Mitjanes: de 6 a 9 anys

Grans: de 9 a 12 anys

RATIO

La ratio entre persona educadora i monitora es d’entre 5/10 infants per monitora/educadora depenent del grup d’edat.

Es comptarà amb l’assistència de mares i pares voluntàries que donaran suport a les educadores i monitores baixant la rátio a 3/8 infants per adult.

HORARIS

L’estructura diària és una base sobre la qual treballar, però adaptable a les necessitats de cada dia, espai i comunitat d’edat.

7:45 h a 9 h: Matinera

8:30 h a 9 h: Reunió de posada en marxa de la jornada (acompanyants, talleristes i mares/pares que participaran aquella jornada). Compartir impressions de les jornades anteriors i/o de les expectatives de la jornada. Adjudicar funcions a mares/pares voluntàries.

9 h a 9:45 h: Rebuda dels infants i assemblea d’inici.

9:45 h a 11:15 h: Laboratoris / ambients (els primers dies, activitat de dinamització-motivació proposada per les acompanyants).

11:15 h a 11:45 h: Esmorzar (reagrupament de comunitats).

11:45 h a 13:15 h: Laboratoris / ambients (els primers dies, activitat proposada per les talleristes)

13:15 h a 13:45 h: Reagrupament de comunitats. Valoració del dia / activitat de trànsit cap al dinar.

13:45 h a 14 h: Eixida (preparació del dinar).

14 h a 15:30 h: Dinar, descans i jocs

ALTRES ASPECTES

• Oberta a tots els xiquets i xiquetes del barri.

• Inclou tot el material per a la realització de les activitats.

• Monitors professionals, certificats i amb experiència amb els nostres fills i filles (amb certificat d’antecedents penals, formats en primers auxilis, i amb experiència acreditada a la nostra escola).

• Matriculació a partir de l’9 de març i fins el 23 de març.

A:

escoladepasqua.parecatala@gmail.com

Tfn: 665 839 155